KiinteistöVELI BLOG

Sukupuolineutraali lumenluonti

Verkkouutisten artikkelin mukaan Tukholmassa tullaan jatkossa keskittymään sukupuolineutraaliin lumenluontiin. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Sitä, että lumenluonnissa keskitytään autoteiden sijaan ensisijaisesti jalkakäytäviin ja pyöräteihin.

Idea on artikkelin mukaan siinä, että tilastojen valossa useimmat kävellen ja pyöräillen liikkuvista ovat naisia ja autoin liikkuvat taas miehiä. Nyt kun lumenluonti on priorisoitu autojen kannalta optimaaliseksi, niin kävellen ja pyöräillen liikkuvat ovat suuremmassa vaarassa liukastella. Emme löytäneet vastaavaa tilastoa Suomesta tai Helsingistä, mutta henkilöauton ajokortin omistaa kaikissa ikäryhmissä suurempi osa miehistä kuin naisista (Lähde: Trafi 3/2014). Voisi kuvitella, että autoilijoitakin on sitä myöten enemmän miesten keskuudessa.

Meillä Suomessa vastuu jalkakäytävien kunnossapidosta kuuluu kiinteistölle, joka on usein ulkoistanut tehtävän huoltoyhtiölle. Oman arviomme mukaan huoltomiehet ja -naiset ovat varsin tehokkaasti ja toimivasti hoitaneet jalkakäytävien kunnossapidon ja hiekoitukset, vaikkei se aina helppoa olekaan (kts. aiempi kirjoitus).

Rkp:n kansanedustaja Gunvor Brettschneider on ehdottanut, että ainakin pääkaupungissa selvitettäisiin lumenpoiston sukupuolivaikutukset. Me uskomme, että huoltoyhtiöt hoitavat jalkakäytävien aurauksen ja hiekoituksen niin hyvin, ettei tällaiselle ole tarvetta. Toisaalta meidän yrityksessämme kaikki työntekijät ovat miehiä ja suurin osa vieläpä autoilijoita. Kertokaa te oma mielipiteenne!

Yleinen · Ei kommentteja

Mikä lumenluonnissa on hankalinta? arrow-right
Seuraava kirjoitus

arrow-left Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta
Edellinen kirjoitus